Silvio, Cornell och till minne av Mackan

Direktlänk till inlägg 16 juli 2012

v.29

Av Anne-Lie - 16 juli 2012 20:25

Måndag: Och inleder veckan med en bildbomb med bilder från förra veckan när min käre sambo och Janne monterade i hop den nya vagnen...Henrik håller koll så att allt blir rätt.  Så klart att proffskusken ser till att Cornell känner sig bekväm med vagn och draglinor. Han körde 20 meter sen var det bra med det. Sen överlät han tömmarna till sonen   

Med på bild är grannfrun och hennes barnbarn. Den äldre  blev en riktig hästtjej innan veckan var slut. Sen är det diverse körbilder. Och så har jag lyckats få med mina ridkompisar Anna och Sara med fuxen Bestis, Annika och William.

 

                               


Mackan fotades idag när jag ändå hade honom lina. Men det var knappt att jag vågade longera honom. De två senaste gångerna varav den ena förra sommaren - då hade han vrickat sig. En gång i vintras då såg han klart oren ut. Så icke idag. Mackan inledde som han brukar med en min av tristess. Det som är en fördel då är att det är lätt att se orenheter. Vi hann att gå från ena kortsidan till den andra i båda varven innan en uppiggande motorcykel hördes dåna förbi. Tjohoo! sa Mackan och passade på att busa runt. Kontrollerat tack och lov...efter det blev traven bättre.

 

         


Idag körde jag Cornell igen  och hade sällskap av  Lovisa på Sigge och Kerra på Snuffan. Vi tog svängen runt Hästviken. Bra för Cornell att ha sällskap för han får ta när han skrittar. Ibland fick vi förstås trava i kapp. Just nu klurar jag på en kuskkil för att sitta bättre. Det blir nog så att jag  skaffar tjock frigolit och klär in i brun galon och lägger under den riktiga dynan, och skaffar en riktig kuskkil som både jag och eleverna kan använda. De är något kortare än vad jag är ...


Tisdag:

 

       

Idag fick Cornell följa med som handhäst till HRF. Lovisa skulle rida lektion på Sigge och Mackan hade en lugn dag på schemat. För att båda hästarna skulle stå still under tiden jag hjälpte Lovisa, travade vi en stund på lilla utebanan. Red i stora bågar för att känna hur Mackan kändes efter gårdagens bus på lina. Gjorde en del övergångar och halter trav-skritt. Här höll jag nästan på att glömma bort att jag hade två hästar att hålla reda på. Cornell behövde  lite förberdelse han med innan avsaktning och halter. Båda hästarna var duktiga och Mackan kändes fin. Lovisa och Sigge var duktiga båda två. Den ena börjar sitta riktigt bra och den andra var mentalt avspänd så att det börjar  gå att aktivera bakbenen utan att SIgge går upp i varv bara för att någon använder skänkeln. Bra jobbat!


Onsdag: Johanträning och nu var jag och Mackan på rätt köl igen. Det hjälpte att vara mer noggran... Idag var ryggen med utom  lite i början när Mackan blir  något het. Han vet precis när vårt pass börjar. Innan dess är han hur lugn som helst. Johan hör sig för hur veckan har varit och när han sen säger att Nu...AHA, säger Mackan och drar in nacke och hals  och travar med höga korta steg och jag kommer helt av mig..Smart häst.


Vi inledde med öppnor på öppna delen av volten i höger varv. Det tog ett tag innan det blev bra och avspänt och JAG kom till ridning. Vänstervarv hittade jag mer rätt från början. JAG tycker att det är svårt med öppnor på böjda spår. Rakt fram är lättare. Jag känner bättre där hur jag ska sätta mig. Skänkelvikningarna gick bra. Här kunde jag ha lite bättre flyt i traven men vägen bra, åt sidan bra. Det är jag nöjd med. Eftersom  åt sidan så många gångaer inte är bra. Men kan istället ha väg och trav bra. Det får man inte så värst många poäng på...


Högergaloppen riktigt bra idag. Ingen stumhet i rygg, ings språng där framdel resp bakdel  är på väg ifrån varandra som det var sist. Mackan kändes bara härlig...så att det gick att rida och tänka på form, språng takt. Den förvända var den bästa vi gjort tror jag. Däremot blev vänsterförvänd inte så bra utan  jag fick sakta av och  göra om och göra rätt, samla i hop mig  och Mackan och då gick det bättre.


Den avslutande traven var riktigt trevlig. Idag finns det hopp igen...det gjorde det inte riktigt förra veckan. Å andra sidan så är det ytterst sällan jag känner mig missnöjd och inte är det på Mackan utan på mig själv. Det är då jag hade behövt en häst till som kan de där sakerna som jag  ska lära Mackan. Att någon gång i tidernas begynnelse ha gjort det mesta på hästar som kan (  K1 det året på Nyblaeus hästar och i viss mån en annan idag svårklassdomares häst) gör inte att det sitter i ryggraden. Det är vitt skillda saker att utbilda själv och rida på en redan utbildad häst som man kan lära sig själv på.


För övrigt har jag längt stiglädren till normalt för att var mig. Jag måste komma ner mer i sadeln och  släppa ner hela benet. Sporrarna sitter på igen för att kunna förstärka och slappna av i benet. Har suttit  och klämt. Inte bra. Det kändes bra idag. Samt lite fördjupning i Brinks emninenta bok. Behöver lite fina bilder och text att förstärka med. Och nu ska jag ge mig ut  på nätet och beställa några DVDs med dressyr. En Kyra och någon Klimke. Jag måste få SE god mjuk ridning.

         


Torsdag: Vila

Hade letktion för Lovisa och Sigge igår. De gör framsteg och det är gott att se att Sigge trivs med den här sommaren när han slipper att bara gå i hagen. Väldigt roligt att se att de här båda trivs så bra med varandra och bra att Sigge är i full gång när hans ordinarearbete startar om en dryg månad. Vår 17-åriga unghäst   I helgen ska han doppa sig i Vänern. Bilder på det kommer.

 

   


Fredag: Förmodligen en vilodag. Alla hästar har tillbringat natten ute där vi hade vatten åt dom...här på delar av öa är det tomt i ledningen från och med igår. En vattenläcka som håller på att åtgärdas. Lite roligt att läsa alla arga FBinlägg om saken. Vems är felet osv osv... en och annan skyller på dagens kommunledning som suttit i två år. Vattenledningen är drygt 50 'år och vem skulle ha bytt...eller tänkt till när det ändå har lagts fjärrvärme, eller  ha sett till att det finns delar att laga med. Jag lider mest med  de äldre som inte har sommarvatten till toa och dricksvatten, och personalen som ska stå och köa för vatten till äldreboenden. DET är makalöst dåligt för de borde ha en egen tank!


Nja, det  någon dag eller två dagars gammalt vatten dög nog inte över natten till Mackan. Cornell hade vatten i sin hink i boxen som Mackan drack hälften av innan hagbyte. Som tur var fanns det vatten uppe granngården där vi också har hagar. Nina hade fyllt på där under dagen så fick hästarna gå där natt till lördag. Cirka kl 20 igår kväll fanns det dock vatten till alla igen.

     


Lördag: Det är väldigt skönt att ha en riktig hästkarl till sambo det skall icke förnekas. Det främsta skälet är att han vet att det tar tid, lång tid att vara i stallet. Sen kan man alltid fråga om hästiga bekymmer och då kan jag i och för sig få svar på två sätt: 1. En djup suck vilket betyder "typsik ridtjejfråga..."    2.En lång föreläsning om någon funktion i led och senor och träningstänk. Idag var det bra av den anledningen att jag kunde få hjälp med att slå fast en galppsko så nu behöver jag inte bekymra mig om det. Hovis kommer till veckan. Vi var där till lunch och sedan fick Mackan vara inne och sova ett par timmar innan det var dags för jobb. Det såg ut som han uppskattade det  när jag kom tillbaka senare. Två nätter ute är slitsamt...


Först hade jag tänkt att ta Mackan på lina över bommar. Men ändrade mig när jag väl var på plats och la på sadel och  skulle rida över bommar. Ändrade mig igen för att Mackan kändes trött och seg. Han fick skritta över de bommar som jag lagt på böjt spår. Fick sitta av några gånger och ändra avstånd för att det först var för långt, sedan egentligen bra men "någon" orkade inte lyfta på fötterna...och därmed rullade bom någon decimeter...av igen och tredje  gången det hände fick det vara. Nästa gång ska jag ha markpersonal till hjälp - Lovisa   . 


Övergick till att helt rida igenom sidorna, hitta högeröppavägen på en 20 volt, fattar inte varför jag har så svårt med just  en vägen. I vänstervarv  går det fint. Gissar att Mackan vill smita undan till höger ( ingen gissning det är så) och  böjer sig för mycket, för lite, rätar ut och blir kort i traven. I morgon ( idag söndag) ska jag vara superkoncentrerad, rida långsamt och fokus på ETT steg i taget. Jag har nog för bråttom ibland. Galopp på 20 volt övergång till trav, fokus på avspänd och idag lägre men ihop i formen eftersom Mackan har väldigt lätt för att höja nacken och korta halsen och därmed sänka ryggen. Och  jo faktiskt ok till höger och bra till vänster. Själv koncentrerade jag mig att vara så följsam jag bara kunde, sjunka ner i sadeln inte flyta ovanpå.


Jag måste hitta de längre lite "segare" stegen i traven i höger varv. Ett bättre flyt. Öva på , öva på. Jag måste också ta tag i vägarna i LA:2an 3 veckor kvar. Innan jag glömmer det : skritten var bra idag. Mackan gick-fram-till-bettet TJOHOOOO! Långa kliv med ryggverksamhet!



Söndag: Börja om, tryckte bort allt. Hur nu det gick till??? Mackan gav mig den bästa ridkänslan idag jag haft på länge. Jag hade fokus på att rida-fram-till-bettet. Det här kan jag  tänka ännu mer på ser jag på film och bilder. JAg var noga med att rida honom låg i formen men i hop så att han får upp ryggen. Sen kan formen höjas men sedan jag fick den dädr stumma känslan så förstår jag att jag måste variera detta i varje pass. Surprise??? NOT, men svårt att komma ihåg när man väl sitter där och rider. Mackan fick gymnastiera bålen i skitt  och bakdelsvändningsar. Öppna på den öppnadelen av 20 volten i skritt och trav. Efter travarbetet noga, noga med att skritta framåt inte tillåta att Mackkan drar in halsen och höjer nacken. Många steg med en bra känsla. Bra galopparbete i båda varv. Övade på att ändra form, öka och minska steglängd. Vänsterfattningar i högervarv och skritt fram till handen innan ny höger fattning. Det gik bra. Någor enstaka takt. Avslutade mer  travserpentiner om 4 bågarx4h Och Mackan gjorde så fina halvhaltera. Varför gör inte jag sådana jämt???


Lovisa skulle filma när hon var klar med sitt. Men då var Mackan och jag klara med dagens insats så filmsnuttarna blev sådär. Synintrycker säger mig iaf att nosen ska fram lite till. Jag blev något spänd som vanligt när det filmas. Dumt för man vill ju se vad man kan göra bättre...Några bilder blir det iaf. Och jag är  rätt nöjd med att jag kom till lite mer ridning nu med kandaret på. Det är trots allt bara 4:e möjligtvis 5:e gången det sitter på.

                 

 
 
Evisen

Evisen

19 juli 2012 18:29

Cornell är för go! Ni är duktiga och flitiga!! Ja tänk om man hade fått utbilda sig på en rutinerad häst!! Det första jag hade velat lära mig är då att byta galopp! Jag fattar inte hur jag ska kunna lära Figge det när jag själv aldrig har fått lära mig....!

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

19 juli 2012 20:41

Cornell har blivit helt fantastisk! Men så har barnen som ridit honom trimmats strängt av mig...och att han nu har blivit en sådan bra körponny också, det är grymt! Vi kanske borde åka på ridläger till utbildade hästar... och öva lite innan det är dags!

 
Evisen

Evisen

20 juli 2012 20:02

Ja ridläger hade varit kul, frågan är bara vart ska vi åka??

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

21 juli 2012 11:22

Vi får undersöka saken. Det är ju inte nödvändigt att åka utomlands. Huvudsaken är att det finns läromästare. Eller med de egna hästarna. Någonstans i mitten av Värmland, Kalmarregionen där det finns bra instruktör, god mat och en hyffsad säng :). En ny sparplan får sättas upp.

 
Ingen bild

Annie

24 juli 2012 08:03

hahaha ni får åka hit så fixar vi det, koppla på trailersarna bara

Anne-Lie

24 juli 2012 09:33

Ingen dum ide alls faktiskt :) Sadel först och utflykt sen :D!

 
Evisen

Evisen

26 juli 2012 20:02

Jag är med!!

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

28 juli 2012 09:35

:D!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anne-Lie - 15 juni 2021 23:03

Silvio och jag avslutar vårt bloggande här. Vi finns på Instagram. Ha det det fint. Och om du läser detta G.N jag är tacksam för vad jag fick med mig från den tiden. Sonen börjar sin karriär inom ditt yrkesområde. ...

Av Anne-Lie - 9 november 2020 10:26

Måndag: Ridbanan bra travarbete. jg behövr ridframåt mot skuggorna i galopp...   Tisdag: Ridbanan klart bättre idag i dagsljuset. Avslutar med 5 varv balansridning och träna följsamhet utan att hålla mig fast. Det tar sig.    Onsdag: Vila  ...

Av Anne-Lie - 5 november 2020 12:54

  Måndag: Vila - storm   Tisdag: Vila    Onsdag: Vi inviger den nya strömbrytaren till belysningen på ridbanan. Går sedan ut på en asfaltspromenad.     Torsdag:   Härlig känsla och Silvio bjuder på bättre än vad han gjort  den sena...

Av Anne-Lie - 3 november 2020 13:36

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag:  Fredag: Ridhuset + ridstigen   Lördag: Ridstigen + ridbanan   Söndag: HRF Vi behöver jobba på fokus. i övrigt rätt ok.   ...

Av Anne-Lie - 19 oktober 2020 10:30

Måndag: Ridbanan. Resten av veckan  får vi se hur regnet tänker ställa till det.    TIsdag: Ösregn och vila Onsdag: Longerar och ibland är det svårt att koncentrera sig på jobbet.  Stallkompisarna har kommit  hem från sitt sommarresidens. Det g...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards