Silvio, Cornell och till minne av Mackan

Direktlänk till inlägg 8 maj 2013

v.19

Av Anne-Lie - 8 maj 2013 13:26

Måndag: Uteritt med Kerra. Vi skulle ta en lugn skrittur och checka av nya ridvägen. Nersidan- dvs galoppstigen var så där men det gick att skritta bland sten och rötter. Ovansidan var det grymt sankt, materialet som ligger just nu är som ja sandmjöl, lagt på myrlik mark...Kommunen väntar nu på att tjälen ska gå ur jorden innan de kan avgöra vilket material som ska  stabilera det hela. Som det är nu sjunker hästarna ner halvvägs till corpus. Vi fick sitta av och leda hästarna. Med facit i hand skulle vi ha vänt redan från start. Inte trodde vi att det skulle blir värre och värre. 


Vad göra? Jo, skriva till kommunen och påpeka att de kommer att var tvungna att lägga på ett tjockt rejält bärlager( typ bergsskivor)!!! Att de ska tänka bilväg...Att vi är ytterst tacksamma för ridvägen, att det  vore sååå synd om de lägger ner arbete och pengar i onödan. Av svaret att döma blev de sådär tacksamma för upplysningen....


Tisdag: Hagen 24 timmar. Fick sova inne natt till onsdag.


Onsdag: Ett fantastiskt pass på ridbanan, även om han tänkte få ett smärre utbrott när jag var på väg dit. Det sågades i buskar och Mackan hörde ljudet men kunde inte lokalisera händelsen. Lite lätt upprörd kan man säga. Vi tog oss ner till ridbanan där han fick trava av sig spänningarna på i princip slak tygel. Jag ansträngde mig att inte ta i honom och öka på det hela.


Efter det kunde vi börja från början. Långt skrittpass med låång hals, några stora bakdelsvändningar. Travarbete och idag övade vi en av vägarna i Msv C programmet. S-linjen så vet "alla" vad jag menar. På slutet riktigt bra i balans och i takt. Nu är det "bara" att lägga till öppnan och slutan i den vägen. Galopp och la en stor båge på båda långsidorna. Jobba framåt med en bra galopptakt. Sådär kändes det. sen övade vi övergångar till skritt och klämde in tre fattningar två meter innanför spåret för att träna rakheten i fattningarna. Det gick riktigt bra.


Min oprogrammering av hjärnan fick tillfälle att prövas många gånger - stanna bak och ta emot fram, låg nacke satsa mot ökad skritt, låg nacke, ny fattning, varannan gång höger, varannan gång vänster. Arbetade på detta sätt i båda varven i tre varv vardera. Det blev bra och absolut på rätt väg. Fördelen är att Mackan väntar in och då hinner vi med båda två. Detta med låg nacke och ökad skritt är jättebra för Mackan. Han blir mycket lättare att hålla i mentallösgjordhet.


Avslutade med galopp i låg form och lätt sits i båda varven. Likaså i trav. Ett litet hårdare arbete för Mackan idag, totalt en timme, mellan alla arbetsmoment, skrittar vi och skrittar för att inte jobba för hårt, utan också för att arbeta med den mentala lösgjordheten.


Idag kände jag att vi är på G igen och att det börjar  strama lite i träningsnerven... ni vet jag vill rida, rida, rida, träna, träna, träna. Så i morgon ett lättare pass på lina...alternativt rida ut. Kommer Kerra rider vi ut och då får det bli Hästviksrundan. Där är det garanterat fast mark. Kanske Gråberg det gick ju trots allt att ta sig fram på galoppstigen. Eller ringa och fråga om det är tillåtet att skritta över till Sätter.


           



Torsdag:Mackan får hänga i hagen för vi firar Carl-Eriks födelsedag och tillbringar eftermiddgen på restaurang och avslutar kvällen på Wermlands Operan och ser på musikalen Shrek. Vi hade sådan tur att allt fungerade. Den här föreställningen är något otursdrabbad av tekniska bekymmer. Förställningen dagen efter samt lördagen blev inställda. Föreställningen var bra och helt klart värd att se.


Fredag: Ett pass på ridbanan. ÖVergångar i trav, bakdelsvändningar här behöves mer framåtbjudning...galopparbete med fokus på att länga ut steget på långsidorna och korta upp på kortsidorna. Helt ok, jag behöver "bara" tänka på att rida framåt när jag kortar upp. Lite samlingsarbete åt passagehållet.


Eftersom vädret är ok går Mackan ute dygnet runt. Soltäcket har åkt på. Det står iaf att det ska ge (ett visst?) UV-skydd. storlek 135 längden är bra, halsen duger men trångt i bogen... Köpte det på HÖÖKS och kan inte riktigt best'ämma mig om jag gillar det eller inte, så ett till är beställt från Shires.  Det förstnämnda är väl egentligen mer ett flugtäcke och det från Shires mer heltäckande...


           


Lördag: Uteritt. Jag och Kerra skrittade runt Hallersrud och Hästviken på två pigga hästar. Härligt att känna klivet i de skrittstegen.

Dagens "lektion": Hur man busar med shettis under kontroll. Det hela går ut på att våga rida snabbare och snabbare och känna att man klarar av det. Samt att man inte alltid måste rida "ordenltligt". Det värmer i hjärtat att se Cornell på det här sättet igen! Sådan som han var på den tiden när Henrik och Emila red. Det är 6-7 år sedan! 



 


         


Söndag: Först en kort skrittur sedan ett pass på ridbanan. Cornell ska dressyra men innan dess ska jag ta tag i mina studier igen... De har legat nere och det är svårt att uppbringa någon som helst motivation (mer ångest faktiskt). Just för dagen känns det som till vilken nytta. Om inte organisationen - den stoora organistationen - kämpar för eleverna är det inte lätt för oss att göra det heller. Vi får hoppas på ett förstatligande, då kan det nog bli lika villkor för eleverna.


Jag tror att jag har funnit en motivationshöjande faktor hos mig själv: Om jag tänker att jag bedriver hästforskning. Och på ännu längre sikt kan knyta ihop detta med tanken att den här typen av forskning ska kopplas till humaniora och samhällskunskap. En utopisk tanke men ändå. Hur som helst ska jag se om jag och vidokameran kan komma överens, så att jag får över filmen när två av mina elever har ett otroligt gott samarbete och man kan se ett lärande mellan de båda. Inte helt enligt vad uppgiften sa från början, då man skulle visa ett samspel mellan lärare och elev. Det här tycker jag är ett strå vassare - vi får se om min handledare tycker det samma.


Mackan fick jobba med att korta sig i galopp och länga ut igen. Tillslut kändes detriktigt bra.



 
 
Evisen

Evisen

10 maj 2013 08:13

Ja vilket härligt pass! Och vad kul att det suger i tävlingsnerven och att du ska åka på tävling snart! Figge ska till tandläkaren på tisdag och därefter ska jag nog börja rida lite mer regelbundet på kandaret. Funderar att prova på tävling den 8 juni! Vi får se! Kram

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

10 maj 2013 21:24

Träningsnerven, vi ska träna vägarna....men först Papegojbacken. DET är PRIO ETT! Sen så ska vi träna lite mer vägar så tävling det får bli i höst :D. Ja, det tycker jag rid på kandaret!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anne-Lie - 15 juni 2021 23:03

Silvio och jag avslutar vårt bloggande här. Vi finns på Instagram. Ha det det fint. Och om du läser detta G.N jag är tacksam för vad jag fick med mig från den tiden. Sonen börjar sin karriär inom ditt yrkesområde. ...

Av Anne-Lie - 9 november 2020 10:26

Måndag: Ridbanan bra travarbete. jg behövr ridframåt mot skuggorna i galopp...   Tisdag: Ridbanan klart bättre idag i dagsljuset. Avslutar med 5 varv balansridning och träna följsamhet utan att hålla mig fast. Det tar sig.    Onsdag: Vila  ...

Av Anne-Lie - 5 november 2020 12:54

  Måndag: Vila - storm   Tisdag: Vila    Onsdag: Vi inviger den nya strömbrytaren till belysningen på ridbanan. Går sedan ut på en asfaltspromenad.     Torsdag:   Härlig känsla och Silvio bjuder på bättre än vad han gjort  den sena...

Av Anne-Lie - 3 november 2020 13:36

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag:  Fredag: Ridhuset + ridstigen   Lördag: Ridstigen + ridbanan   Söndag: HRF Vi behöver jobba på fokus. i övrigt rätt ok.   ...

Av Anne-Lie - 19 oktober 2020 10:30

Måndag: Ridbanan. Resten av veckan  får vi se hur regnet tänker ställa till det.    TIsdag: Ösregn och vila Onsdag: Longerar och ibland är det svårt att koncentrera sig på jobbet.  Stallkompisarna har kommit  hem från sitt sommarresidens. Det g...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards