Silvio, Cornell och till minne av Mackan

Direktlänk till inlägg 21 maj 2013

v.21

Av Anne-Lie - 21 maj 2013 20:42

Måndag: Hagen. Hästarna går ute så mycket som möjligt och jag läser alla väderappar jag har för att få ihop den biten. En och annan natt får de sova inne eller  komma in under dagen när  det blir för mycket regn. Men det är varmt ute så hästarna lider knappast av att få regn på sig. Den myckna utevistelsen gör att Mackan känns otroligt bra. Han får gå och strosa i hur mycket som helst och lyfta på fötterna då han går i en skogshage med lite slänter och dylikt. Jag inbillar mig att han stärker sina leder och muskulatur. Hela energinivån blir mer lagom. Ja, alla tre verkar trivas ypperligt med det här upplägget fri tillgång till hö, med att få komma in och få kraftfoder och bli ridna...


Tisdag: Hagen. Lägger in ett klipp på Grandioso från OS 2012. Såå nyttigt för mig att se och lära! 




Sunshinetour 2012


Rätt Grandisoso? 



Onsdag: Träna 15-20 samma upplägg som sist. Jag rider det jag vill öva på och får lagom med goda råd. Ett upplägg som håller Mackan mer mentalt lösgjord.


Märklig dag idag måste jag säga...Mackan var långt ifrån mentalt lösgjord och avspänd idag. Planen sprack nog redan när vi gick till ridhuset. På vägen går vi förbi ett litet ponnyföl och av Mackans reaktion att döma är han inte riktigt säker på att det blir väl omhändertaget. Mackan skulle nog gärna vilja lämna in en orosanmälan     . Föungen kom glatt skuttande och gnäggade sådär som KUL en polare. Men sen ändrade den ton. Jag kan inte riktigt förklara hur den lät och det var då Mackan reagerade. Han blev alldeles konfys. Mackan ville nog gärna gå in i hagen och försäkra sig om att fölungen var ok. Han gick säkert 50 meter med öronen bakåtvikta och lyssnade efter fölet. Mackan visste inte om han skulle explodera eller gå snällt vid mig. Till slut så bestämde han sig för att gnägga efter den. Mackan gnäggar aldrig till främande hästar så något märkligt hände där och då.


Väl i ridhuset så, ja, var det rätt spänt. Skrittade länge, travade runt länge och gjorde "ingenting". Men Mackan läser av mig som en öppen bok och vi eller snarare jag måste få oss i en bubbla där vi inte bryr oss om VEM som  rider i ridhuset. Vi har lite svårt för ekipage som forsar runt.  Vi föredrar lugna och sansade ekipage och det var ett sådant där också och det fixar vi galant. Mer mental träning således. Jobbade mot att få traven bra och vissa sekvenser var verkligen super men också energihöjande.  En hel del ofrivillig piaff men som måste utnyttjas eftersom spänningar brukar släppa efter det. Inte riktigt idag. Dock en frän halv piaffpiruette. Som de stora. Jag hade bara tänkt att göra en volt tillbaka - eller nåt. Byta varv iaf. Mackan samlade i hop sig och gjorde en supervändning. Det var bara att låtsas att det var planerat   . För att släppa ut energi så  försökte jag att galoppera. Det gick sådär... Fattning extremt uppåt innan vi tog oss fram. Ok i vänstervarv och uselt i högervarv. Som tur var så blev det ingen träning av olika skäl. När Mackan känns så här är det ingen ide att kräva arbete av den sorten som jag tänker mig vid ridning för ridmagistern. Vi avslutade och gick hem. Är ändå väldigt nöjd med den trav som börjar komma och jag kan förstå att det också ökar energin.


Ändrar plan och tar en torsdagsgalopp på stora utebanan i morgon. "Hopp och lek!" 'Ur med energiöverskottet.


Torsdag: Galoppträning och vi rustar oss för regn. Ländtäcke på Mackan, svarta bandage och regnkappa på mig. Svor lite över att chapsen var hemma. Det tar ca 15 min att skritta till HRF och började på lilla utebanan. Bra fast underlag. På minussidan är att den på sina ställen har svaga gropar som man rider lite ner och sedan lite upp i. Travar och väntar in att Mackan börjar att slappna av och frusta och ta ut steget av sig själv. Gär därefter över till stora utbanan och blir lite besviken på underlaget. Trots regnet och relativt nysladdat är den djup. Hmmm rider tre varv åt vardera håll med lite skritt emellan får återhämtning. Mer skritt och avslutar med två varv åt vardera håll. Det tar något varv innan Mackan spänner av och galopperar mer fram än upp. 


Beslutar att byta ett av mina tre dressyrpass till ett galoppass i veckan. Han behöver att få sträcka ut musklerna även i galopp. Och att det då inte är under "seriöst" arbete utan mer av relaxtänk.


I natt får alla hästar sova inne. Visserligen klarnar det upp men marken är kall och inte särsklit torr.


Fredag: Glada hästar travar ut i hagen. Herregud vi har varit instängda en HEL NATT. Vad fort de ställer om. Och skönt att de att de vill ut till sin hage. Även om jag tror att de nog uppskattade att få sova torrt. Mackan får återhämta sig idag efter arbetet i går. Lite felplanerat i början på veckan men det får gå an. 


Lördag: Uteritt och det blev en fantastisk skrittur på två timmar. Underlaget skiftar mellan asfalt, grus, äng och skogstigar. Stigarna  blir tyvärr inte så långa för vår skog har "drabbats" av sanka partier. Vi väntar på att det ska torka upp mer eller till vintern när de fryser! Nu vet vi hur vi ska gå för att ta oss på riktigt långa turer under den perioden. Innan vi red på ängsmark ringde vi vår bonde och frågade om lov och vi har fått anvisningar om att rida i kanten och bara i skritt. Lördagar är den enda dag vi gör det på. Vi vill inte trampa sönder och förstöra. Det är helt fantastiskt att få ge sig ut på det här viset och länge. Bra för hästarna både mentalt och kroppsligt.


Igår em/kväll nördade vi ( i vårt PREgäng) dressyr på Topiberieran och jag kan inte nog framhålla hur lärorikt det är. Att få se våra hästars svagheter och styrkor. Lära av medelmåttliga ryttare och relatera vad de gör för bra/fel samt  en och annan elitryttare förstås. I går var det Curioso XXV som stod för elitritten:


Här är ett klipp från förra året



Och så har jag hittat den här kanlalen på Youtube med bra ridtips. De visar hur och tar dessutom upp svårigheten och vad man ska tänka på! Helt kanon!




Söndag: Dressyrpass och vi ska fokusera på detta:


Sagolikt bra pass på ridbanan. Börjar som vanligt skritta, trava kravlöst för att sedan kräva mer arbete i skritt, sedan trav. Öppnor, övergångar i gångarten som han börjar trava nu Mackan. Inte långa stunder han kan samla i hop sig och länga ut lite gran. Inte mot ökad trav men vi tänjer stegen. Han kan variera sig i formen och komma över ryggen  på att väldigt bra vis. Paus och  jobbar med slutatänk i skritt över diagonlarena, gör det samma i galopp och nu nu känns Mackan super! Och vid upptagningarna övergång till skritt och ny galopp på kortsidan. Super! Desto mer jag orkar  vinkla bäckenet fram för att underlätta för rygg och bakdel, desto mer tar Mackan i. Vi gjorde detta tre gånger i varje varv sedan lång tygel massor av klappar och skritta något varv innan jag satt av, ledde ytterliggare något varv och sen upp till stallet.

Det är nu det är så nyttigt att ha nördat spansk dressyr för att inte rida mer och mer och bara lite till...på det här sättet ska vi stärka oss långsikitigt.

 
 
Lovisa

Lovisa

21 maj 2013 22:12

fredag: feg dressyr ryttare låter sin häst leka del 2? :)

http://www.siggisen.bloggplatsen.se

Anne-Lie

22 maj 2013 09:57

Typ :D

 
Evisen

Evisen

22 maj 2013 21:46

Lilla Mackan, man måste se om de små fölisarna!! Min gamla gjorde något liknande en gång när vi red förbi ett föl som blev rädd, då stannade Drutten och så började han började, han pratade en lång stund för att försäkra den lilla om att han inte alls var farlig! Och han var oxå en sådan som väldigt sällan pratade högt! Jag bara satt där uppe och lyssnade, det var en härlig upplevelse!

Och klart man ska se ut som man har planerat allt som råkar vara oplanerat!!

Ja Grandioso har verkligen ändrat på sig, skulle vilja se den vi såg i helgen igen. Den filmen kanske kommer ut!! Hoppas det!

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

23 maj 2013 08:07

Gose Mackan ?

Ja, det har onekligen hänt en hel del när det gäller både ryttare och häst!

 
Evisen

Evisen

26 maj 2013 09:58

Ja våra nördaftnar är roliga! Jag gillar Curioso!

Ja jag tyckte oxå de filmerna var bra, jag så det du la ut på FB och kollade in flera filmer!!

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

26 maj 2013 10:22

Ja, nördaftnarna är kul! Fler borde vara med och göra små inlägg. Eller så tar de det på blodigaste allvar. Jag lär mig urmycket hur våra hästar fungerar. Mackan är av den svagare typen. Curioso verkar vara en starkare sort.

Filmerna är precis vad man behöver de dagar man sitter och rider själv för att påminna sig :D! De här klippen är de första jag hör/ser där man också säger vad som är svårt, att den filmade hästen borde ha fram näsan eller vad det kan vara. Kanon!

 
Evisen

Evisen

29 maj 2013 13:50

Härligt, en bra söndag!! Ja det är det som är det svåra, att sluta i tid! För när det går så där bra så vill man ju bara mer....! Fast numera så kan jag avsluta just den övningen, pausa och leka vidare med en annan klurig övning för nu är Figge ganska stark och tål det!

Man jag upplever det att även om vi avslutar mitt i en övning om Figge gjort något riktigt bra så kommer han helt klart ihåg detta nästa gång!! Då är han lite mer på nästa gång vi gör samma svåra övning och säger: "Jag fattar!!!" Likadant är det om det trasslar ihop sig i någon övning och han inte alls fattar.... då lägger man ner och provar en annan gång och då kan det liksom sitta klockrent, så på något sätt så fattade han första gången men fick väl inte ihop motoriken!!

http://www.figaro16.se

Anne-Lie

29 maj 2013 18:07

Lite samma här och nu kan jag stundtals "övertala" Mackan med rösten att vi orkar hela vägen ut, och ibland får jag tala till mig själv att nu måste JAG rida hela vägen ut. Mackan får till det ibland (typ idag) så jag får gåshud, på något sätt bara vet jag att det är helt rätt det vi gör just då och man får en föraning om hur det kan bli med mer styrka!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anne-Lie - 15 juni 2021 23:03

Silvio och jag avslutar vårt bloggande här. Vi finns på Instagram. Ha det det fint. Och om du läser detta G.N jag är tacksam för vad jag fick med mig från den tiden. Sonen börjar sin karriär inom ditt yrkesområde. ...

Av Anne-Lie - 9 november 2020 10:26

Måndag: Ridbanan bra travarbete. jg behövr ridframåt mot skuggorna i galopp...   Tisdag: Ridbanan klart bättre idag i dagsljuset. Avslutar med 5 varv balansridning och träna följsamhet utan att hålla mig fast. Det tar sig.    Onsdag: Vila  ...

Av Anne-Lie - 5 november 2020 12:54

  Måndag: Vila - storm   Tisdag: Vila    Onsdag: Vi inviger den nya strömbrytaren till belysningen på ridbanan. Går sedan ut på en asfaltspromenad.     Torsdag:   Härlig känsla och Silvio bjuder på bättre än vad han gjort  den sena...

Av Anne-Lie - 3 november 2020 13:36

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag:  Fredag: Ridhuset + ridstigen   Lördag: Ridstigen + ridbanan   Söndag: HRF Vi behöver jobba på fokus. i övrigt rätt ok.   ...

Av Anne-Lie - 19 oktober 2020 10:30

Måndag: Ridbanan. Resten av veckan  får vi se hur regnet tänker ställa till det.    TIsdag: Ösregn och vila Onsdag: Longerar och ibland är det svårt att koncentrera sig på jobbet.  Stallkompisarna har kommit  hem från sitt sommarresidens. Det g...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards