Silvio, Cornell och till minne av Mackan

Senaste inläggen

Av Anne-Lie - 12 april 2017 10:17

TIsdag 11/4 Passar på att löslongera Silvio denna härliga vårkväll. Resten av veckan ser ut att regna bort. Avslutade med lite grönt gräs och en massaerande rykt. 

               

Veckans plan snöade bort till viss del.

Söndag: Löslongering mycket mer avspänd idag. Bättre flyt och blir Inte lika frustrerad när han ska ut till spåret. Skönt!

ANNONS
Av Anne-Lie - 9 april 2017 12:26

Sammanfattning av veckan:

Ja, vi gör inte så himla mycket utan mer när andan faller på. Det är inte förrän i höst Silvio ska på inridning. I fredags löslongering och det fungerar bättre. Allra bäst är Silvio när jag säger prooo. Då kommer han genast in och hämtar en sockerbit. Sedan får jag smyga ut för att ställa mig i positon för drivning så att Silvio inte missförstår och gör otroligt snygga ledövningsmoment. På  väldigt långt håll dessutom...


Plan: Öva mer att vara på varje sida och ta på honom utan att elektricitet uppstår. Inte belöna med godis utom vid väldigt noga utvald situationer. Silivo blir helt fixerad vid godiset och slutar därmed att tänka. Stå på uppsittarbänken. pall inne och ute. 


Silvio kommer att få öva mycket på avspänning. Tur att han i grunden är en väldigt snäll och kelig häst. MEn ack så signalkänlisg. Ungefär som en bordercollie...och lika snabbt kan missförstånd uppstå. 


Igår lördag var vi ute och gick i skogen. Med på promenaden var Marita och Cornell. Idag söndag tänkte jag löslongera igen. 

               

I lördags var det dags att stifta bekantskap med Es egna ponny F. Fantastik ponny. E börjar hitta knapparna på denna hoppponny. I mina ögon är F förstås en liten Valegro.

     


ANNONS
Av Anne-Lie - 1 april 2017 22:13

Måndag 27/3

Tisdag 28/3 Rider på EQs Sjöbana med Maria  och Happy.   


Onsdag: 

Torsdag: Silvio löslongeras. Jag njuter av WC dressyr     

Fredag 31/3: Vi skulle ha ridit men regnet öste ner...

Lördag 1/4: Jag, Silvio, Marita, Julie och Cornell går på promenad i en Twin Peaksdimmig stämning. Vi hann inte sjung Älgskrämmarsången förrän han stod där - tjuren. Vi vände och vek av på en annan stig och rätt som det är tornar det upp en ofanrligt grå sandmur. Skogen är plötsligt avstängd. Vid en smärre efterforskning visade det sig att bakom muren ska det bli en stenkross!!! Fy farao vad trist!!! 

     

Söndag 2/4: Skrittar ut på Hero med Maria på Happy. Ingen älg idag, men läskiga saker på EQ... 

Av Anne-Lie - 22 mars 2017 13:18

Måndag 20/3: Dags för lite förberedelser inför livet som ridhäst.   Innan Silvio fick återupptäcka vår hemmaridbana, ställde jag honom vid vår uppsittarbänk och det var helt ok. Ridbanan däremot den var spännande! Tokiga lilla pojk   . Han fick gå runt ett par varv tills han beslutade sig för att det var ok. Avslutade vid uppsittarbänken. Så skönt att det är ljust på kvällarna!!


Tisdag 21/3: Duktiga, duktiga Silvio. V startade som igår vid uppsittarbänken, ner till ridbanan, som idag var helt ok från start. Därmed beslutade jag mig för att släppa ut honom linan. Å minsann spaterade inte Sivlio runt så fint i skritt så   . När han stannade till kunde jag smacka lite och rikta långpisken mot honom och så skrittade Silvio fram igen. Dåd gick vi iväg till Bertil ridbana som är mindre och mer "inramad". Släppte ut Silivo på linan igen efter att han fått se sig lite omkring, bad om trav. Jajamen Silvio bjöd å en fin balanserad trav. Efter ett par varv så proade jag, belönade med en smaskig sockerbit och gick hem. 


Vi fortsätter så veckan ut och nästa vecka provar vi högervarv. Då tror jag att longeringen fungerar så pass att jag kan be om det utan att Silvio blir frustrerad. Ledövningarna tar jag inte upp igen förrän longeringen sitter ordentligt med kommandon. 

Onsdag 22/3 Tänkardag för Silvio


Torsdag 23/3 En promenad på ridbanan sen gär vi till "vär longeringsvolt". Silvio var lite lätt exalterad kan man säga. Kan bero på skymningsljuset kanske och alla grågäss som har kvällsandakt. Drakfnys, sprallighet och en viss osäkerhet i kombination gör att Silvio reagar med att vända baken till och både slå och hota att slå. Morr!!! Vett och etikett min unge man, så uppför man sig inte! När det flöt på utan den tendesen var longeringsstunden färdig. Inte helt avspänd men skötsam.


Egentligen är det nog brist på jämngammal kamrat att röja runt med. Cornell säger visserligen till Silvio, men långa stunder går de på varsitt håll i hagen. Cornellan är trots allt 17 år i år. Nåja, i morgon tar vi lite repetition.


Fredag 24/3  Silvio fick springa lös och rasa av sig inna vi övade lite longering. Det var perfekt det, sa Silvio och skötte sig exemplariskt. Red Hero, mycket galopp för honom och coreträning för mig. Släpper ut hästarn den här veckan och det är en helt underbar start på morgonen. 

         

Lördag 25/3 Silvio ska vidaga sina vyer och promenera till EQ med Cornell som sällskap. Say no more. Det var en amazing morning!

           

                       

Bra pass på Hero. Äntligen börjar vi förstå varandra, och vara på väg åt samma håll


Söndag 26/3 Härligt avslut på veckan. En riktigt energikick. Skogstur med Silvio och sedan med Hero och Maria på Happy. Inleder eftermiddagen med att träna löpstegsteknik med Ingrid. 

Så här ska veckorna se ut.   

         

Av Anne-Lie - 15 mars 2017 13:27

Silvios inridare är utsedd så i september åker han till Sophia Ericsson i Sunne för inridning SE Eventing. Tillbaka vår och höst 2018, först för repetition, sedan för utbildning. Målet är att Sivlio ska vara en hoppande dressyrhäst att ha roligt med. Eftersom Sophia är fälttävlanssyttare funderar jag stark på att låta Silvio får perioder med den typen av träning. Inte för att tävlas utan enbart fortbildningsträning, därför att jag tror att han kommer tycka att det är KUL!!! Sometime kommer nog jag också att våga      , kanske  . Under tiden får Marita hoppa, jag kan trava  bommar...


Den här veckan ägnade jag  fr-lö-sö till Hero och äntligen börjar det kännas ok. Det här året har rent allmänt varit ett dystert mållöst ridår. Tur att Silvio finns som drgplåster annars så vette tusan. Det är för-och nackdelar med att  vänta in en unghäst.

     


 

 

 

 

Av Anne-Lie - 1 mars 2017 20:32

Måndag 27/2

Tisdag 28/2 Idag går vi till ridhuset och börjar med löslongering. Åh som Silvio rör sig. Just det fick tyvärr inte med på film. Efter att Silvio sprungit satte jag på linan och vips började han att förstå vad det var frågan om. Nöjda och glada går i vi hem i regnovädret. Därav täcket på film. 

 

Onsdag 1/3 Blötsnö och regn idag med på morgonen.  

Marita är med och filmar lite. Silvio var så duktig! Travade riktigt fint på lina. Stolt matte! Lisa Kom och skodde. Silvio skötte sig nästan...

Här är ett filmklipp från tisdag och onsdag:


Nyspånad box, nyspånad nos

 


Här är en snutt på Marias Hero som jag hjälper till att rida. 

 

Torsdag 2/3 Hage

Fredag 3/3 Vi går till ridhuset och låter Silvio röra på sig. Idag ställer vi upp ett 50 cm sockerbitshinder, Silvio tar sig an det hela välsigt bra. Mobilens batteri slösade jag på innan SIlvio hoppade. Å andra sidan hade nog hoppfilmen blivit  extremt skakig...

Något vi lärde oss idag  var att inte hänga på ryggen när Silvio har blivt föst över hinder. Elektriciteten blev något hög. Hur som helst kunde Marita hänga i sadel om än inte på. Eller hur man nu ska uttrycka detta för att få rätt på prepositionerna.


Fredag- Söndag är "Hero-dagar". Idag valde jag att rida hemma på hans ridbana som är något sluttande och möjligt vis 25x20. Lite klurigt men övade övergångar inom traven. Samling nerför  och länga uppför. bakdels och framdelsvändningar. Kändes ok.


Lördag 4/3 Gick till EQ med Hero. Tja, det blev ett longeringspass. Pigg och sprättig. Fullt förståeligt, nu när hans hage inte särskilt kul. Gårdagens ridning räcker inte för att bl av med energi. Hoppas på bra väder i morgon så att det går att rida hemma. 


Söndag 5/3

Av Anne-Lie - 20 februari 2017 21:50

Måndag 20/2: Men nu är det dags. Efter att Silvio och jag har ägnat oss ledövningar är operation longering igång. En hel del missförstånd i början, där Silvio flyttade inre bak inunder och åtsidan. Helt rätt om vi hade haft den övningen i fokus. Efter en stund stod han still och jag kunde flytta mig ifrån honom, mot bakdelen och därmed få lite längd på linan,beröm,beröm. Då var det bara att vänta tills Silvio tog ett par steg framåt. Beröm, beröm.

Gränsen när man ska sluta är inte helt lätt. Jag vill gärna ha några upprepningar för att se om Silvio verkar ha förstått uppgiften. Ett och annat missförstånd och ett stamp med bakhoven signalerade att Silvio var lite frustrerad. En kort paus och lite kliande, några sockerbitar talade om för Silvio att jag var nöjd när han stod kvar ute på linan, sänkte nacken och började gå framåt. Innan vi gick hem gick han ett helt varv runt ute på linan. Bra gjort av honom tycker jag. Jag försöker att få Silvio att tänka ut vad jag vill och jag övar mig på att vänta ut och belöna rätt sak. I morgon repeterar vi.

Att utbilda Silvio är något helt annat, än det var att utbilda Mackan. Med Mackan kunde jag "bara göra". Roligt är det hur som helst.

När lamporna ändå var på nere på utebanan, tog jag ut Cornellan på lina. Som han sprang! Jösses! Cornell tyckte att det var så skönt. Det var första gången det var svårt att få hejd på på honom. Timern stängde av lamporna efter 15 minuter, vilket betydde att plötsligt var det kolsvart. Jag och Cornellan fick lov att skritta av på vägen utanför stallet.

Ikväll lämnade jag två nöjda hästar i stallet.


Tisdag 21/2

 

Vi provar en mer "sedvanlig" kapson. Jag har försökt att göra den mjukare med en bit  "foamskumplast" som från början har varit underlägg mellan sadel och vojlock. Jag är ganska nöjd. Någon gång hoppas jag at jag hittar en mjukare kapson, men men inte lika mjuk som grimma. Åtminstone inte än. Jag inväntar diverse "utbrott" i hög fart och då vill jag kunna hålla i...


Själva "longeringen" var ungefär som igår. Jag hade något lättare att inta min position och Silvio hade något lättare att börja skritta framåt. Det gäller att läsa av Silvio så att han inte känner sig allt för frustrerad. Det är svårt för honom att skilja ut vad jag vill.


Min veckoplan kommer att bli något förändrad. För idag faller snön igen - typiskt! Det kommer att frysa på. Silvio hade behövt  skor och brodd även bak för att jag säkert ska kunna jobba honom nere på ridbanan.  Under den förrädiska snön finns det stora ytor av vatten som nu fryser till is. Nåja, jag hoppas att vi kan gå till ridhuset under helgen. Arbetsplanen är: öva två dagar, vila en, jobba två vila en och så vidare, hela nästa vecka ut. Då har jag nämligen sportlov!

Cornell fick komma ner och jogga runt ridbanan, i ett betydligt lugnare tempo än i går   .
Onsdag 22/2 Resten av veckan ställs in på grund av vädret som 
Torsdag 23/2
Fredag 24/2
Lördag 25/2
Söndag 26/2

Av Anne-Lie - 5 februari 2017 12:36

...men mer markarbete behövs innan dess. Marita ska lära känna Sivlio mer och han kunna tömköras mer ordentligt. Idag när när Sivlio var lös i manegen satt sadeln på redan från start och det var en fröjd att se att han travade runt utan minsta spänning! Så här kommer film från förra söndagen samt idag och en smärre bildbomb.

                             

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Silvio, Cornell och till minne av Mackan med Blogkeen
Följ Silvio, Cornell och till minne av Mackan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se